Suojaimet ja mittaukset

Suojaimet

Riskinarvioinnissaselvitetään tarve suojainten käytölle työtehtäväkohtaisesti. Riskit pyritään poistamaan ensisijaisesti teknisin toimenpitein. Jos niiden poistaminen ei onnistu, on pyrittävä mahdollisimman vähäiseen työntekijöiden altistumiseen ja työnantajan on hankittava työntekijöiden käyttöön henkilösuojaimet. Suojainten valinnassa huomioidaan työn, työympäristön ja työntekijän vaatimukset. Suojaimille on asetettu omat määräyksensä ja suojainten sopivuus tulee tarkistaa. Työnantaja on velvollinen järjestämään suojainkoulutusta työntekijöille. Työnantajan tulee myös valvoa suojainten käyttöä. Työntekijän on käytettävä työnkuvaan määriteltyjä suojaimia, jotta vältytään ammattitaudeilta ja tapaturmilta. Suojainten säilytyksessä on nodatettava valmistajan ohjeita sekä huolehdittava, että ne eivät altistu altisteille säilytyksen aikana. Suojainten tehokkuutta ja mahdollisia haittoja tulee seurata.

Lisätietoja:
Työterveyslaitos: Henkilönsuojaimet
Työsuojelu: Suojaimet työssä

Raja-arvot

Altistumisen raja-arvoja säädetään EU-tasolla ja kansallisella tasolla. Vakavia terveyshaittoja ei yleensä ilmene pitkäaikaisessakaan altistumisessa, jos pysytään raja-arvojen alapuolella. Raja-arvoja päivitetään jatkuvasti tiedon lisääntyessä.

  • Haitalliseksi tunnettu pitoisuus (HTP-arvo) = pienin ilman kemikaalipitoisuus, joka voi nykytiedon mukaan aiheuttaa haittaa tai vaaraa työntekijän terveydelle
  • Viiteraja-arvo = tutkimuksiin perustuva pitoisuus, joka ei yleensä ylity ilman työperäistä altistumista
  • Toimenpideraja = taso, jonka ylittvillä pitoisuuksilla pitää ryhtyä toimenpiteisiin altistuksen vähentämiseksi
  • Tavoitetaso = taso, johon tulisi pyrkiä terveyshaittojen estämiseksi

Lisätietoja: Työsuojelu: Raja-arvot

Biomonitorointi

Biomonitorointi mittaa työntekijän altistumista kemikaaleille, yleensä veri- tai virtsanäytteistä. Menetelmä ottaa huomioon eri altistumisreitit (iho, hengitys, limakalvot ja ruoansulatuskanava) ja huomioi myös suojainten tehokkuuden. Eri kemikaaleille on määritelty omat viiterajansa. Mittauksia suorittavat vain alaan erikoistuneet ammattilaiset.

Työhygieeniset mittaukset

Työhygieenisten mittauksien avulla selvitetään työpaikan olosuhteita tarpeen mukaan (kaasut, kuidut, pölyt, punkit, mikrobit ja myrkyt) ilma-, materiaali- ja pyyhintänäytteiden avulla.

Lisätietoja:
Työterveyslaitos: Työhygieeniset analyysit
Työterveyslaitos: Laboratorioanalyysit ja testaus

ASA-rekisteri

ASA-rekisteri on Työterveyslaitoksen ylläpitämä rekisteri ammatissaan syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille altistuvista henkilöistä. Työnantajan pitää ilmoittaa ASA-rekisteriin työntekijät, jotka ovat altistuneet syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille vähintään 20 työpäivän ajan tai joiden altistuminen on todettu työpaikalla tehdyillä mittauksilla.

Syöpävaarallisen aineen käyttö ei aina tarkoita altistumista, jolloin ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Biomonitorointi auttaa usein arvioimaan ASA-ilmoituksen tarvetta.

Lisätietoja: Työterveyslaitos: ASA-rekisteri